Wstęp
Sztuka kulinarna to umiejętność tak samo ważna jak rzemiosło, obrzędy, taniec czy śpiew. Wielopokoleniowe umiejętności przekazywania tej wiedzy w rodzinach tworzyły obraz życia ludzi na przestrzeni wieków. Do takiej wiekowej twórczości z pewnością trzeba włączyć kuchnię Kaszubów. Smaki z pewnością dziś już niewielu znane, bo z przyczyn prozaicznych, czy to niewiedzy, czy lenistwa nie przekazywane na co dzień nawet w domach gospodyń kaszubskich. Nieznane z powodu też łatwizny jaką daje współczesna możliwość sztuki kucharskiej. Kuchnia Kaszubów to jednak bardzo wyrafinowany smak w swej prostocie. Należałoby poświęcić jej wiele czasu jeśli chciałoby się odtworzyć atmosferę z dawnych dworów pańskich, zagród rybackich czy checzy kaszubskich i nie uronić tej prostoty, którą się kierowano przy doborze potraw czy sposobie podawania.

Najważniejsze grupy społeczne ludu kaszubskiego to gburzy, komornicy, robotnicy rolni i rybacy. A więc ludzie ciężko pracujący na co dzień i od święta. Zebrane potrawy przedstawione dalej jak już wspomniano pachną swojsko, tak rodzinnie. Ich zapachy przypominają dawne czasy, kiedy cała rodzina zasiadała do stołu po dniu ciężkiej pracy. Ten wspólny stół zawsze łączył, a wspólna misa pełna dymiącej strawy zachęcała do jedzenia. Ten rodzinny stół i ta strawa to część obyczajów kaszubskiej checzy czyli domu kaszubskiego. Posiłki przedstawione poniżej to dania kuchni kaszubskiej zapamiętane przez mieszkańców tej ziemi , z którymi się spotykałam podczas moich wędrówek po wsiach i miasteczkach kaszubskich. To dawne smaki jak również i te współcześnie przygotowywane, podawane najczęściej w południe kiedy biły dzwony kościelne, to dania obiadowe, a więc syte. Kiedy było stać gospodynię na dwa dania to zupa odwrotnie niż obecnie stanowiła zwyczajem kaszubskim drugie danie. Inne przedstawione potrawy stanowią uzupełnienie posiłków na inne okazje i pory dnia. W kuchni kaszubskiej przeważają potrawy rybne. Morze i jeziora a więc bogactwo ryb zapewniały pierwotnie ludności podstawę bytowania. Obok ryb ważną rolę spełniały płody rolne takie jak gryka, brukiew, marchew, groch, ziemniaki, a z mlecznych produktów masło, maślanka. Mięso jadano dawniej tylko z okazji wieprzobicia i znaczniejszych uroczystości rodzinnych, oraz na wielkie święta jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

Pożywienie jako wyraz umacniania więzi społecznych, gościnności czy hojności było dawane w prezencie np. po weselu, komunii św. Goście byli obdarowywani słodkościami, ciastem. Zapraszano się na wspólne posiłki. Hojność domu przyjmującego zależała od przynależności grupowej. Większość pożywienia ludności wiejskiej opierała się na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa. Dzisiejsza sytuacja rynkowa ułatwia nam życie. Produkty potrzebne do przygotowania potraw znajdziemy na targowiskach czy w sklepach nie będą stanowiły trudności w znalezieniu potrzebnych ingrediencji aby przygotować smaczny zgodnie z kanonem kaszubskim posiłek. A więc do dzieła. BOŻE PRZEŻEGNÓJ co po kaszubsku znaczy SMACZNEGO..

Wiesława Niemiec

Strona dotycząca kuchni kaszubskiej przygotowana przez Panią Wiesławę Niemiec. Wszelkie przedruki przepisów i tekstu są zastrzeżone prawem autorskim.
Tekst jest częścią książki, którą wydano w 2004 roku.
Autor.


Książka z przepisami dostępna w księgarni internetowej www.milewscy.pl