|
|
Potrawy » słodkości
na zielono oznaczono zakąski
kaszubska drożdżówka
Składniki: kilogram mąki, pół kostki masła, 4 żółtka, 1 jajo, szklanka mleka,
pół szklanki cukru, rodzynki, 10 dag drożdży,
Wykonanie: zrobić zaczyn z drożdży odrobiny mąki, cukru, i 1/4 szklanki mleka,
wymieszać odstawić w cieplutkie miejsce do wyrośnięcia. Zrobić kruszonkę z 1/3
kostki roztopionego masła, pół szklanki cukru, dużej garści mąki, zagnieść kulę
odłożyć. Przesiać mąkę przez sito, dodać ubite jaja na kogel-mogel , resztę
ciepłego mleka, rozpuszczone masło i zaczyn i wyrabiać dokładnie łyżką
drewnianą tak długo aż ukażą się pęcherzyki powietrza , a ciasto będzie odstawać
od łyżki. dodać rodzynki sparzone i obsypane mąką, odstawić do wyrośnięcia, gdy
podwoi objętość ponownie wyrobić, wyłożyć na blachy , posypać kruszonką startą
na tarce, piec ok. 40min. w piecu o temp. 180 stopni. Kucha jak mówią na
Kaszubach można też polukrować lukrem zrobionym z utartego cukru pudru i
odrobiny wody. Jako ciekawostkę podam to, że drożdżówka jest wpisana na listę
produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku.
strucelka makowa
Składniki: trzy duże garście mąki, pół kostki masła 3 żółtka, niecała szklanki
mleka, 4 łyżki cukru waniliowego, sól. na masę makową; dwie szklanki maku,
niecała szklanka cukru, 2 żółtka, dwie łyżki masła, wanilia , zapach migdałowy
, dużo różnych bakalii, na zaczyn duża kulka jak orzech włoski drożdży łyżka
mąki, łyżka cukru, 1/4 szklanki mleka.
Wykonanie: przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przesianą mąkę wsypać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mleko, ubite na
kogel-mogel jajka, wanilię, sól, wyrabiać, pod koniec wyrabiania dodać
stopione masło, ponownie wyrabiać, odstawić do wyrośnięcia. Tymczasem mak zalać
wrzątkiem gotować ok. godziny mieszać często, przepuścić przez maszynkę /3
razy/, dodać bakalie masło utarte z cukrem i żółtkami i resztę przypraw., można
dodać kilka łyżek miodu. Ciasto drożdżowe posmarować roztopionym masłem wtedy da
się łatwo rozwałkować, posmarować białkiem nałożyć farsz makowy zwijać roladę
w sprytny sposób aby farsz nie wyszedł. układać w wąskiej foremce zlepieniem na
dole smarować białkiem lub masłem postawić do wyrośnięcia, piec ok. 45 min. w
temp. 180 stopni. Dekorować lukrem posypywać kandyzowaną dynią, marchewką ,
orzechami.
mazurek pomorski
Składniki: tyle ile ważą 4 jaja wziąć cukru pudru, mąki, masła, oraz dużo
różnych bakali, zapach waniliowy.
Wykonanie: utrzeć tłuszcz z cukrem, dodawać żółtka kolejno, mąkę a na końcu
ubite na pianę białka. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką
tartą, posypać bakaliami, piec 0k. 45 min. Można zrobić dodatkowo kruszonkę,
ciasto zyska na wyglądzie.
racuchy drożdżowe
Składniki: 2, 5 szklanki mąki, 15 dkg. masła 3 jaja, 3/4 szklanki cukru,
szklanka mleka, 8 dkg. drożdży wanilia, olej do smażenia.
Wykonanie: zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny mąki i mleka oraz łyżki cukru,
odstawić w ciepłe miejsce, gdy wyrośnie dodać do reszty przesianej mąki, dodać
stopione masło, ubite z cukrem jaja, resztę mleka i wanilię. Doskonale wyrobić
i postawić do wyrośnięcia. Nabierać łyżką nieduże porcje ciasta smażyć na
nieparującym oleju, pilnować temperatury tłuszczu, usmażone racuchy odsączać z
tłuszczu posypywać cukrem pudrem.
Wëgłodniałemu sëchi chleb je
kołôcza.
faworki
Składniki: trzy garście mąki, 4 żółtka, pół paczki dobrego masła, kilka
łyżek śmietany, łyżeczkę proszku do pieczenia, smalec do smażenia, kieliszek
spirytusu.
Wykonanie: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, wałkować nie za
cienkie placki kroić radełkiem na paseczki, przecinać i przekładać tworząc
faworka. Kaszubskie faworki czyli kreple zwykle były grubsze od tych ?
przywiezionych z kraju? jak mawiali Kaszubi. Smażyło się je w smalcu, oleju
rzepakowym tłoczonym we własnym gospodarstwie, łoju baranim. Odsączone faworki
posypywano cukrem pudrem układano w wielkich misach lub blaszanych pudełkach.
pudrem.
Dze kucharzi kuchorka jedna, tam do jedzeniô je
wiedno.
kugle drożdżowe
Składniki: ciasto takie jak na drożdżówkę kaszubską, jabłka, cynamon.
Wykonanie: wyrobione w misce ciasto przenieść na stolnicę wysypaną mąką.
Wałkować gruby placek, wykrawać okrągłe mniejsze placuszki wkładać do środka
jabłko dobrze oblepić ciastem posypać cynamonem odrobiną cukru, układać na
blasze wysmarowanej tłuszczem smarować rozmąconym jajem, piec w ciepłym piecu do
zrumienienia, w zależności od wielkości jabłka i porcji ciasta. Były to ulubione
dziecięce ciastka, przy których właśnie dzieci mogły się wykazać. Z łakomstwa
jadło się jeszcze ciepłe.
pączki
Składniki: kilogram mąki, pół kostki masła 4 żółtka, 3 jaja, pół szklanki
cukru, duża kula jak orzech włoski drożdży, szklanka mleka, kieliszek
spirytusu, sól, skórka z wyparzonej cytryny, konfitury, olej lub smalec do
smażenia, lukier lub cukier puder do posypania.
Wykonanie: zrobić zaczyn według przepisu na drożdżówkę kaszubską. Postawić do
wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem, połączyć z mąką, zaczynem, wyrabiać dodając
kolejno roztopiony tłuszcz, cytrynową startą skórkę, spirytus. Misę przykrytą
ściereczką postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nabierać porcję ciasta w
dłonie zwilżone tłuszczem, nadziewać konfiturą /nie może być rzadka / zlepiać,
układać na stolnicy do wyrośnięcia. Smażyć w oleju odsączyć posypywać cukrem
pudrem lub lukrować.
rogaliki z jagodami
Składniki: kilogram mąki, 2 kostki margaryny, 4 jaja, 5 łyżek cukru, mała
paczka drożdży, szklanka mleka, sól, czarne jagody przesypane cukrem,
wanilia.
Wykonanie: zrobić zaczyn z drożdży dwóch łyżek mąki łyżki cukru i 1 szklanki
mleka. Roztopić margarynę, wlać do mąki zamieszać dodać ubite z cukrem żółtka,
wyrośnięty zaczyn, wanilię. Wyrabiać elastyczne ciasto dopóty dopóki nie będzie
się kleiło do rąk. Zawinąć ciasto w płótno i włożyć do dużego naczynia z zimną
wodą. Kiedy wypłynie wyjąć z wody osuszyć wałkować placki, kroić w trójkąty
nadziewać jagodami zwijać rogaliki odłożyć do wyrośnięcia. Piec w temp.180
stopni ok.10-15 min. lukrować lukrem zrobionym z 8 czubatych łyżek cukru pudru i
2 łyżek wrzącej wody lub mleka.
kaszubski tort z fasoli
Składniki: 8 jaj, 25 dkg cukru pudru, 20 dkg fasoli Jaś, 6 gorzkich migdałów, 4
łyżki tartej bułki, dwa słoiki kwaśnego dżemu. Lukier z 30 dkg cukru pudru i pół
szklanki wody kieliszek rumu, sok z cytryny.
Wykonanie: migdały sparzyć obrać ze skóry utrzeć na tarce lub zmielić w młynku
do kawy. Fasolę ugotować na pół twardo obrać ze skóry utrzeć, dodać do niej
ubite z cukrem żółtka, bułkę tartą i na końcu pianę z białek. Wszystko
delikatnie wymieszać piec w tortownicy ok.40 min. w średnio nagrzanym
piekarniku. Zimny przekroić przełożyć marmoladą, polukrować. .
kaszubski kwas z suszu owocowego i chleba
Składniki: 75 dkg suszu owocowego, 7,5 litra wody, kilogram suszonego razowego
chleba, pół kilograma cukru, 10 goździków, dwie łyżki startej kory cynamonowej,
mała kulka drożdży.
Wykonanie: zagotować 4 litry wody zalać tym kromki chleba i odstawić na 10
godzin. Resztą wody zalać umyte owoce i przyprawy, gotować 10 min. Przecedzić
owoce pokroić znów dodać do garnka podgrzać do temperatury 30 stopni dodać
drożdże odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej dobę. Zdjąć pianę przecedzić
wlać do szczelnych butelek, przechowywać w zimnym miejscu.
krem jajeczny czyli słynna szpajza
Składniki: 6 wyjątkowo świeżych jaj, 1,5 szklanki cukru,2 łyżki żelatyny, sok z
cytryny w ilości dowolnej /według uznania / kakao, kawa, gęste syropy smakowe
np. truskawka malina.
Wykonanie: jaja z cukrem ubić w kąpieli wodnej na puch. dodawać stopniowo sok
cytrynowy i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie przegotowanej wody. Doskonale
jeszcze raz wyrobić. Dodatki smakowe można zmieniać zamiast cytryny dajemy
kakao lub kawę itp. Krem wykłada się do dużej misy, z której każdy nabierał
sobie ile miał ochoty. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy
wesele. Teraz ze względu na salmonellę robi się z daleko posuniętą ostrożnością,
a jaja kupuje w znanych sobie miejscach.
miodny kuch
Składniki: trzy szklanki czubate tzw. dupne mąki, trzy szklanki nie ubite
startej na tarce z dużymi oczkami marchwi, 5 jaj, pół kostki margaryny,
niepełna szklanka cukru, 4 łyżki miodu, przyprawa do piernika lub samemu
zrobiona mieszanka z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, mielonego ziela
angielskiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody, posiekane orzechy
włoskie do posypania, marmolada z dyni do posmarowania.
Wykonanie: margarynę i cukier utrzeć na krem dodając po jednym żółtku. Do jaj
wsypać mąkę, marchew, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę, zrobić z łyżki
cukru i łyżki wody karmel i też dodać do ciasta, na końcu ubitą pianę z białek.
Dużą blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą nałożyć ciasto posypać
orzechami. Piec w średnio nagrzanym piecu około godziny. Ciepłe jeszcze ciasto
smarować marmoladą. To moje ulubione ciasto. Polecam je zwłaszcza do zimowych
herbatek z ulubionym ?dodatkiem?.
kaszka manna z jagodami
Składniki: pół litra mleka 6 łyżek kaszy manny cukier do smaku, syrop jagodowy
do polewania,.
Wykonanie: kaszę ugotować na mleku na gęsto. Nałożyć do salaterek polać syropem
jagodowym. Wbrew pozorom ten prosty deser cieszył się wyjątkowym uznaniem
zarówno dorosłych jak i dzieci. Był obecny również na stole podczas większych
przyjęć.
|
|
|